Юрий Стасюк

Ю.Стасюк "Гітарист - віртуоз Марк Соколовський "

01 jun 2013 Artigo
Видне місце у вітчизняній музичній культурі належить чудовому гітаристові-віртуозові шестиструннику XIX століття Марку Даниловичу Соколовському. У Німеччині його називали "великим артистом", у Франції - "Паганіні гітари", в Англії - "королем гітари", в Польщі - "Костюшко гітаристів".

Гітарист - віртуоз  Марк Соколовський

Марк (Марек Конрад) Данилович Соколовський народився 25 квітня 1818 року в с. Погребище (біля Житомира) в польській сім'ї. Захоплення хлопчика музикою виявилося в ранньому дитинстві. З шестирічного віку він не розлучається з маленькою гітарою, яку знайшов на горищі батьківського будинку. Проте батьки не заохочують його музичних занять. Але Марк вже не міг жити без музики. Переїхавши з батьками до Бердичіва, він самостійно навчається по школах гри на гітарі М. Джуліані, Л. Леньяні, Й.К. Мерца,  опановує основи виконавської майстерності, а також вчиться грати на фортепіано, скрипці і віолончелі. 26 травня 1814 р. у віці 23 років Марк Соколовський дебютує в Житомирі з концертом мі-мінор Ф. Каруллі. Окрилений успіхом, він дає концерти в різних містах України. У 1846 р. М. Соколовський дав свій перший концерт в Москві, який пройшов з великим успіхом і укріпив віру артиста в правильності свого вибору, у свій талант. З 1856 року він регулярно виступав також із десятиструнною гітарою, спеціально сконструйованою для нього австрійським майстром Й. Р. Шерцером.

З Відня у 1858 р. почалася гастрольна діяльність М. Соколовського за кордоном. Іноземний друк писав про його концерти як про диво. Відомий німецький критик Е. Етінгер називав М. Соколовського "Байроном гітари", вважаючи, що його гра "вселяє життя навіть в камінь". Після Відня він виступає у Варшаві, Вільно, Ковно (тепер Вільнюс і Каунас), Мінську, інших литовських і білоруських містах. А. Контський, відомий у той час польський скрипаль, учень Паганіні, подарував йому свою фотографію з таким  написом: "Знаменитому артистові Марку Соколовському на знак нашого захоплення і кохання".

Тріумфальні виступи М. Соколовського у Вісбадені, Парижі, Лондоні, Берліні, Брюсселі, Дрездені, Мілані, Кракові, Варшаві в 1863-1868 роках принесли йому славу одного з чудових майстрів гри на гітарі. В Лондоні його відвідав знаменитий на той час „королем гітаристів”  

Д. Регонді престарілий Д. Регонді. Він передав Соколовському всі свої ноти і сказав: „Я вже іду зі сцени і більш гідного наступника собі не знайду”.

Прославленим повернувся М.Соколовський до Росії. 25 січня 1869 р. відбувся його концерт в Москві в переповненому залі Великого театру. Потім у Києві (1871), Одесі (1872). Кореспондент "Киевского телеграфа" пише:   «Поспішаю повідомити про високу насолоду, яка чекає київську публіку. Співвітчизник наш Марко Соколовський, що здобув собі славу першого гітариста Європи, повертаючись з Москви на батьківщину, має намір зупинитися в Києві і познайомити публіку зі своєю чарівною грою». Гітарист-семиструнник В. А. Русанов характеризував його гру таким чином: «Глибоке розуміння музики, глибина думки, безодня відчуття і виразності, співучість, блиск — словом, все, що може дати музика, ось секрет успіху Соколовського. З-під його пальців лилися не звуки, а пісня або повість зі змістом  і словами, що до глибини душі приголомшувала слухача, що не чекав нічого подібного; ось чому на його концерти приходили часом з однієї цікавості, з упередженням до гітари, а вирушали зачаровані, шанувальниками цього інструменту. Не у шести або семи струнах тут була справа, не в «іспанському» строї, а у великому таланті артиста».

Виступи М. Соколовського продовжувалися майже до 1877 р., але вони ставали усе більш рідкими у зв'язку з хворобою артиста. Доречі, М. Соколовський мав намір відкрити клас гітари у Петербурзькій консерваторії, але отримав двічі відмову від братів Рубінштейнів.

М. Соколовському належать багато творів для гітари: полонези, мазурки, вальси, а також п'єси – "Російська пошта" (під назвою "Poczta"), "Осідлаю коня" (фантазія на романс А.Е. Варламова), "Венеціанський карнавал", "Слов'янська думка" (обробка твору Мерца "Fantasie romantique") і ін.  Багато п'єс  М. Соколовського залишилися ненадрукованими.

Прощальний прилюдний концерт майстра відбувся в Петербурзі в 1877 р. в залі Придворної співецької капели. Останні роки життя Марк  Соколовський провів у Вільно. Жив здебільшого заробітками від уроків на гітарі. Але й з того мізерного заробітку виплачував стипендію одному із вихованців Московської консерваторії. До останнього подиху він жив гітарою. Іноді вечорами він сідав біля відкритого вікна і грав, зупиняючи і приваблюючи незвичайними звуками своєї гітари натовпи слухачів. Помер 25 грудня 1883 року і похований на Віленському кладовищі Расу ( біля могили  поета Чюрльоніса). 

 

comentários

Login para adicionar um comentário