Юрий Стасюк

Гітарист та композитор О.С.Несміх

28 mai 2013 Artigo
Творча біографія

Олег Сидорович Несміх.

Народився  01 жовтня 1937 року у місті Новомосковськ Дніпропетровської обл.

У 1965 році закінчив Запорізький педагогічний інститут (фізико-математичний факультет). Працював викладачем в середній школі міста Кривий Ріг. Батько, Сидор Остапович, грав на гітарі і гарно співав українські  народні пісні та романси. Саме йому завдячує Олег Сидорович першим урокам гри  на гітарі: першим акордам, підручникам.

У 1967 році  вступає ( на заочну форму навчання) до державного музичного училища  ім.  М. П. Мусоргського в місті  Ленінграді, а у 1972 р. – успішно закінчує його.

До 1975 року викладає гітару в ДМШ  місті Кривий Ріг, приймає активну участь у творчому житті Клубу гітаристів, гастролюючи по території України ( м. Дніпропетровськ, м. Київ ).

У  1975 р. був запрошений солістом до Чернігівської філармонії. Там Олег Сидорович завжди знаходився  у центрі життя Клубу гітаристів. За період праці в Чернігові, він познайомився та підтримував тісні контакти з відомими гітаристами, викладачами та пропагандистами гітарного мистецтва такими як, В. Славський, Є. Ларичев, В.Петренко. Товаришував з видатним гітарним майстром Чернігова І.Єщенком, на інструменті  якого він виступав і на якій продовжує своє навчання зараз його син, студент кафедри естрадної музики , Тарас.

З 1981 року  працював солістом Рівненській обласної філармонії та викладачем ДМШ № 2. У концертних програмах, ведучою яких була його дружина, артистка розмовного жанру Т.О. Куропатенко, звучали твори Е. Вілла-Лобоса, М. де Фальї, Х. Віньяса, З. Беренда, Е. Гранадоса, Ф. Тареги, І.С. Баха, Х. Туріни, А. Бірнова, О. Іванова-Крамського , а також власні твори для гітари.

Багато творів цього композитора були надруковані багатьма провідними радянськими видавництвами. Видавництвово „ Музыка ” (Москва, 1975) надрукувало „ 2 етюди ”, а  у 1978 р. обробку  укр. нар. пісні „ Стоїть гора високая ”, яка  до сьогодні  користується популярністю серед учнів муз. шкіл України, та мініатюру „ Етюд-картина  ”.

О.Несміх являється автором трьох прелюдій для гітари, які у різні часи були надруковані видавництвами: у Ленінграді (1977), Києві (1985) та  Москві (1986). Видавництвово „Советский композитор”  у 1987 р. випустило збірку, до складу якої увійшов новий етюд О.С. Несміха. Нажаль, ще багато творів залишаються лежати у столі, серед яких „ Дует для скрипки і гітари ” ( перше виконання якого було здійснене Рівненськими митцями Ю.Чорнобаєм та Р. Бабаком).

У 2007 році викладач РДГУ Ю.Стасюк видав навчально-методичний посібник під назвою « Твори для класичної гітари О.С.Несміха» , у який увійшла уся композиторська спадщина О.Несміха (близько 200 творів), світлини, концертні програми та афіші тощо.

Олег Сидорович був концертуючим гітаристом і тому часто приймав участь у фестивалях гітарного мистецтва Донецька, Полтави.

У 19901993 роки був  солістом Курської філармонії .

О.С. Несміх рано пішов із життя ( у 1993р.),  залишивши ненаписаними та недописаними свої  найкращі твори для гітари.

Нещодавно російський композитор А. Новіков написав та надіслав його дружині „ Прелюдію ” пам’яті О.С. Несміха. 

 

comentários

Login para adicionar um comentário